Dakdragers

Informatie over Dakdragers

Een dakdrager is een set staafjes bevestigd aan het dak van een auto. Het wordt gebruikt om omvangrijke spullen zoals bagage, fietsen, kano’s, kajaks, ski’s, of verschillende dragers en rekken te dragen.

Er is een lange geschiedenis van het gebruik van dakdrakgers en hun ontwerpen. Zij laten gebruikers van een auto toe om objecten op het dak van het voertuig te vervoeren zonder de inwendige ruimte voor inzittenden te verminderen, of het volume van de ladingruimte, zoals in de kofferbak van de auto.

De drie meest voorkomende componenten van een dakdrager zijn rails (of sporen), voeten die klemmen of anderszins aan de rails bevestigen, en bevestigingen die de omvangrijke items op het railsysteem beveiligen.

Oudere dakdragers werden meestal direct aan de goot rondom de daklijn gemonteerd. Meer moderne voertuigen, die geen goten hebben, kunnen vaak een dakdrager installeren door haken aan de bovenkant van de deurkaders vast te leggen.

Sommige auto’s hebben fittingen voor eigen rekken die met versterkte schroeven in het dak passen. Andere voertuigen hebben een permanent geïnstalleerd dakrailing voor dakdragers. Dakdragers verhogen luchtweerstand en in de Verenigde Staten hebben dakdragers het totale brandstofverbruik met ongeveer 1% verhoogd.

Truck bed rack is een afleiding van een dakdrager ontworpen om te worden geïnstalleerd over het bed van een pick-up truck. De constructie van een Truck bed rack is zeer vergelijkbaar met een dakdrager, maar heeft lange buizen (benen) die het rackplatform boven het bedoppervlak kunnen opheffen en de ruimte voor vracht binnen in het bed laten. Vrachtwagendakdragers worden vaak gebruikt in combinatie met dakrekken en vormen een lang vrachtplatform waarmee transport van grote maten mogelijk is. Ze worden vaak gebruikt in constructies en recreatie als basis voor diverse versnellingen en tenten, net als de dakdragers.

Post Your Opinion